Dark & Cold

2020-Oct-18Stort nationellt intresse för vintersimmet

 

Den 13 februari 2021 kommer Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim att genomföras för tionde året i rad i Skellefteå. Tävlingen i Skellefteå har de senaste åren varit en del av världscupen. På grund av coronan är världscupen i år inställd. Trots det har arrangörerna i Föreningen För Mörkrets och Kylans Glada Vänner aldrig tidigare upplevt ett så stort nationellt intresse för tävlingen.

Varje år har intresset för eventet växt och på senare år har det handlat om cirka 400 startande.

– Nu blir det förmodligen färre utländska tävlande men vi har redan fått in flera förhandsanmälningar från svenska vintersimmare, en sport som är på stark frammarsch i landet. Speciellt stort intresse är det för stafetterna där många företag väljer att utmana varandra, säger Jarkko Enqvist, en av projektledarna för vintersim i Skellefteå.

Under hösten har föreningen i samarbete med tillståndsmyndigheten skissat på lösningar för att tävlingen ska leva upp till vad som gäller i dessa coronatider. Det handlar om allt från att kunna hållas distans mellan tävlande och funktionärer till lösningar för publiken.

– Men vi kan ännu inte presentera den slutgiltiga lösningen vilken hänger på utvecklingen av coronapandemin och de restriktioner som gäller, berättar Stina Renström som delar projektledarskapet med Jarkko Enqvist.

Förutom simtävlingen genomförs också en tävling i vakpoesi.

– Nytt för i år blir en tävling, musik i vak, vilket kommer att bli jättehäftigt, säger Stina.

Tioårsjubileum

Detta blir ett tiosårsjubileum för tävlingen vars idé kom från Mikael Nilsson, Jarkko Enqvist och Lars Westerlund som bildade Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

– Vår ambition med föreningen är att vidareförädla mörker och kyla till upplevelser som lyser upp tillvaron under vintern i norra Sverige. Mörker och kyla är viktiga råvaror precis som malmen och skogen, säger Lars Westerlund.

Från början möttes föreningen av stor skepsis från många håll över den här iskalla satsningen.

– Men nu har tävlingen blivit en viktig del i Skellefteås motto ”Ge idéerna plats” och vi har genom åren fått ett mycket bra stöd från kommunen. Nyligen fick vi besked från kommunen om att de kommer att stötta tävlingen under de tre kommande åren, berättar Jarkko Enqvist.

Intresset för vintersim har växt runt om i världen. 2013 arrangerade föreningen, i samarbete med projektet ”Painting the City Bright”, det första afrikanska mästerskapet i vintersim i staden Jinja i Uganda.

– Vi fyllde då en swimmingpool på ett hotell med 40 ton is. Tävlingen väckte stort intresse i hela världen och blev en stor succé, säger Lars.

Världens coolaste center

I höst har föreningen också startat EU-projektet Världens Coolaste Center där de samlar all världens kunskap om hur människor påverkas av mörker och kyla.

– Förutom att vi bygger upp en kunskapsbas kommer föreningen även att arrangera årliga seminarier kring detta ämne. Ett sådant ska genomföras under tävlingen 2021, berättar Jarkko Enqvist.

Föreningen För Mörkrets och Kylans Glada Vänner har också en egen vak vid Café Kajutan i Stackgrönnan där de erbjuder vinterbad till allmänheten med utbildade funktionärer på plats varje söndag.

– Allt fler Skelleftebor har valt att vinterbada regelbundet som en del av sin friskvård. Jag skulle nog våga påstå att vår förening har bidragit till att detta på senare år blivit en hälsotrend i hela Sverige, avslutar Mats Wahlberg, ordförande för Föreningen För Mörkrets och Kylans Glada Vänner.