Dark & Cold

2020-Jun-1410-årsjubileum för Sveriges coolaste tävling

Den 13 februari 2021 kommer Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim, som är en del av världscupen, att genomföras för tionde året i rad i Skellefteå. Det hela började 2012 med cirka 60 tappra startande som gjorde upp om medaljerna i -34 graders kyla.

Varje år har intresset växt och på senare år har det handlat om cirka 400 startande och vissa år har man haft deltagare från över 20 nationer.

Idén till tävlingen kom från Mikael Nilsson, Jarkko Enqvist och Lars Westerlund som bildade Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

– Vår ambition med föreningen är att vidareförädla mörker och kyla till upplevelser som lyser upp tillvaron under vintern i norra Sverige. Mörker och kyla är en viktig råvara precis som malmen och skogen, säger Lars Westerlund.

Från början möttes föreningen av stor skepsis från många håll över den här iskalla satsningen.

– Men nu har tävlingen blivit en viktig del i Skellefteås motto ”Ge idéerna plats” och vi har genom åren fått ett mycket bra stöd från kommunen, berättar Jarkko Enqvist.

Första afrikanska mästerskapet

2013 arrangerade föreningen i samarbete med projektet ”Painting the City Bright” det första afrikanska mästerskapet i vintersim i staden Jinja i Uganda.

– Vi fyllde då en swimmingpool på ett hotell med 40 ton is. Tävlingen väckte stort intresse i hela världen och blev en stor succé, säger Lars.

2021 blir tredje gången som föreningen genomför en tävling med diktläsning i isvaken i Skellefteå.

– Ett annorlunda event som både lockar till skratt och beundran. 2021 siktar vi även på att ha en tävling för musiker i vaken, berättar Stina Renström, som delar projektledarskapet med Jarkko Enqvist.

Världens coolaste center

I höst har föreningen också startat EU-projektet Världens Coolaste Center där de samlar all världens kunskap om hur människor påverkas av mörker och kyla.

– Förutom att vi bygger upp en kunskapsbas kommer föreningen även att arrangera årliga seminarier kring detta ämne, säger Jarkko Enqvist.

Mörkrets och Kylans Glada Vänner har också en egen vak vid Café Kajutan i Stackgrönnan där man vinterbadar och då bjuds även allmänheten in för att testa på vinterbad.

– Allt fler Skelleftebor har valt att vinterbada regelbundet som en del av sin friskvård. Jag skulle nog våga påstå att vår förening har bidragit till att detta på senare år blivit en hälsotrend i hela Sverige, avslutar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Mer information:

Lars Westerlund, talesman, 070-693 84 22, lars (at) darkandcold (dot) com

Jarkko Enqvist, projektledare, 070-204 6294, jarkko@darkandcold.com

Stina Renström, projektledare,070-587 54 27, stina@darkandcold.com

Mats Wahlberg, ordförande, 070-340 4851, matsw@darkandcold.com

Pressbilder och mer om föreningen och tävlingen: www.darkandcold.com  och www.vintersim.se

Mörkrets och Kylans Glada Vänner verkar för att på ideell basis utveckla positiva upplevelser i de delar av världen som har en lång period med mörker och kyla. Det hela handlar om att, i samarbete med andra aktörer, vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för dem som bor i dessa områden och för dem som har förmånen att besöka den här delen av världen.