Dark & Cold

2015-Feb-13Lyckat Skandinaviskt Mästerskap i vintersim

Den 7 februari genomförde Mörkrets och Kylans Glada Vänner ett Öppet Skandinaviskt Mästerskap i vintersim i Skellefteå med cirka 200 startande.

Deltagare från nio länder fanns på plats för att göra upp om medaljerna. Alar Lodi och Aivar Rosenberg, Estland samt Sinne Lundgaard, Danmark, var mästerskapets mest framgångsrika simmare med fyra guldmedaljer vardera.

Tidigare har Mörkrets och Kylans Glada Vänner enbart arrangerat tävlingar på 25 meter. Men den här gången handlade det också om 50 meter och 450 meter.

– Vi är mycket nöjda med tävlingen som utvecklas år från år. Nu är vi redo att växla upp och ta emot många fler utländska simmare och målet är att få arrangera VM i vintersim 2018, säger Lars Westerlund, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Det vackra vädret lockade tusentals besökare till Skellefteå för att följa tävlingen. Även ett flertal TV-kanaler fanns på plats. Bland andra sände SVT Play två timmar direkt och den tyska TV-kanalen NDR följde förberedelserna inför tävlingen och själva mästerskapet under tre dagar. Evenemanget inleddes med en invigningsceremoni där Aleksandr Jakovlev, från International Winter Swimming Association och Lars Lustig, vice landshövding i Västerbotten talade och Jörgen Stenberg jojkade .

Mörkrets och Kylans Glada Vänner passade också på att lansera två nya sporter i samband med evenemanget Frostens Dag som genomfördes 8 februari i Kåge Hamn. Det handlade då om mästerskap i snöänglar och barncurling där barn curlades på isen på tefat för att komma närmast ett uppsatt mål.

– Till nästa år ska vi utveckla dessa grenar och även lansera nya. Tävlingen i vintersim kommer på sikt att utvecklas till en veckolång vinterfestival, berättar Lars Westerlund.

Medarrangörer till Skandinaviska Mästerskapet i Vintersim var föreningen Skelleftesim. Skellefteå kommun och tidningen Norran.