Dark & Cold

2014-Feb-02Skelleftesim- en viktig kugge i Öppna Svenska Mästerskapen i Vintersim

2014 års upplaga av SM i vintersimning närmar sig med stormsteg. Till sin hjälp har arrangerande förening Dark & Cold ett flertal vänner av vatten. En stor och viktig insats för att få tävlingen att flyta, gör Skellefteå Simklubb.

Med simklubbens långa rutin av att arrangera simtävlingar, är de en ovärderlig samarbetspartner.

– Föreningen startade sin bana redan år 1934 berättar Stefan Andersson, som är en av två anställda på föreningens kansli.        Örjanshallen i Skelleftehamn byggdes redan på 1950- talet och var en av landets första simhallar med 25- metersbassäng. Eddahallen uppfyller idag nationella mått, med tillräcklig bredd på banorna för att matcha tävlingskrav.

Inne på Skelleftesims kansli, beläget vid Eddahallen, bedrivs arbetet med att arrangera tävlingar, såväl som att samordna de stora och viktiga ideella insatserna.

-Vi har ungefär 800 medlemmar, varav cirka 60 tävlingssimmare, och 25-30 personer som jobbar ideelt. De får en viss ersättning då de tar ett stort ansvar och måste se till att inte någon drunknar, säger Stefan Andersson. De ideellt arbetande har också utbildning i hjärt- och lungräddning.

Ansvar är ett tema som dyker upp flera gånger under vår intervju. Att vistas i och vid vatten medför automatiskt vissa risker. I Skellefteå kommun har man en policy runt detta och har exempelvis alltid badvakter på Eddahallen, något som inte är självklart i alla kommuner.  Just säkerhetsaspekten är något som Stefan direkt lyfter fram, då jag nämner möjligheten att ha en permanent vinterbadanläggning i Skellefteå. Något som finns i södra delarna av landet och exempelvis i flertalet av Finlands kommuner.

– Ett permanent vinterbad skulle troligen behöva vara inhägnat och där man har vakter och tar entré, skissar Skelleftesims ankare.

Själv har han inte börjat med vinterbad, men har testat höst- och vårbad och även snödopp i kombination med bastu. Däremot deltar han gärna i arrangemanget runt SM i vintersimning och med sina 17 år som aktiv i Skelleftesim har han en gedigen erfarenhet av simtävlingar.

-SM i vintersimning är en riktig färgklick för Skellefteå, ett evenemang utöver det vanliga. Vi från Skellefte sim är väldigt positiva till att vara med och arrangera tävlingsdelen.

Under vintersimmet har Skelleftesim 35 funktionärer på plats. De har en viktig uppgift bland annat i att följa de tävlande från ombytesplatsen Brinken ner till isen. Var fjärde minut lotsas nya tävlande ner. Man ser också till att de tävlande får sin värmande badrock direkt man klivit upp ur det halvgradiga vattnet. Tävlingsresultaten kan man följa direkt på internet. Andra av föreningens funktionärer vänder hamburgare och sprider med sitt stekos och värmande kaffe förnöjsamhet hos publiken.

Att hålla i tävlingsdelen av SM i vintersimning är en av årets större tävlingsutmaningar för Skellefteå Simklubb. Man arrangerar också bland annat varje höst tävlingen ”Vågspelet”, en populär tävling där norrlandsklubbar samt finländare deltar. Vartannat år håller man också i norrlandsdelens kval till ungdoms SM. Att ta över hela arrangemanget av vintersimmet är dock inget som lockar föreningen, utan man är nöjda med att hålla i tävlingsdelen. Här tycks ”ju fler kockar…” inte gälla. Dark & Cold, föreningen som håller i stora sleven, kryddar vidare och eftersträvar en väl balanserad anrättning i samarbete med många goda medhjälpare.

 

Johanna Sundin