Dark & Cold

2013-Sep-24Lule får vintersimma i Skellefteå

Den 11 maj genomfördes det första Afrikanska Mästerskapet i issimning i den ugandiska staden Jinja. Swimmingpoolen som användes fylldes med cirka 50 ton is och 50 simmare gjorde upp om titeln. Snabbast av alla var 16-årige John Lule som i pris fick en resa till nästa års Skandinaviska Mästerskap i vintersimning i Skellefteå.

 

En entusiastisk publik hejade fram deltagarna i det första Afrikanska Mästerskapet i Issimning vilket ingick i projektet Painting the City Bright (www.paintingthecitybright.com). Här fanns deltagare från värdlandet Uganda och andra afrikanska länder och också simmare från Sverige, Norge, Finland och Storbritannien.

Under tre dagar hade the Big Steve Team från Skellefteå och föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner fyllt poolen på hotellet Jinja Nile Resort med is. På så sätt lyckades man få ner vattentemperaturen till under 10°C som enligt Internationella Vintersimningsförbundet är gränsen för att man ska få kalla ett event för vintersimning.

– Det var inte lätt att lyckas med detta i den tryckande hettan. Men med envishet och en hel del muskelkraft både från oss i teamet och från hotellpersonalen gick det vägen, berättar Craig Dixon, exekutiv producent för filmerna med Big Steve.

En återkommande tävling

Jinjas borgmästare Mohammed Baswari Kezaala Al-hajji invigde tävlingen genom att själv göra ett isdopp och han tänker nu se till så att detta blir ett årligt återkommande evenemang.

Vinnare blev:

Vuxna och pojkar: John Lule

Kvinnor: Biwaga Trinity

Flickor: Athiendo Charlotte Diana