Dark & Cold

2013-Mar-20Invigning av vinterbad i Kalajoki

Torsdag den 24 januari begav sig en busslast väster- och norrbottenspolitiker samt vinterbadsentusiaster från föreningen Dark & Cold i Skellefteå iväg på en dygnsutflykt till Kalajoki i vårt grannland Finland. Arrangör av resan var Jarkko Enqvist som bland annat arbetar för projektet Boundless Bothnian Bay vars syfte är att utveckla turismen och rekreationsområden i Bottenviken. Man vill skapa ett enhetligt område med välkända besöksmål och bra service genom att exempelvis utveckla båttrafiken, utveckla servicen på öar, starta ett marint forum och arrangera resor för media och beslutsfattare för att höja kunskapsnivån om möjligheterna i området.

Efter att ha tillryggalagt en sträcka på runt femtio mil var bussresenärerna framme i Kalajoki, staden med de fina havsstränderna och en lång tradition av turism, och togs där emot av kommunens representanter. Man bjöds på en föreläsning om turismen i stort för att sedan på fredagen få besöka den nya vinterbadanläggningen. Det är den tredje i kommunen, där de två tidigare drivs av föreningar. Kommunen har investerat i en trappa, brygga och cirkulationspump för att hålla vattnet flytande. I Finland finns vinterbadanläggningar i stort sett i varje kommun och cirka 150 000 finländare ägnar sig åt den populära hälsomotionsformen. Tack vare att motionsformen är lätt och snabb är den speciellt populär bland stadsinvånare. Man kan bada när som helst och det krävs inte mycket. Redan med ett snabbt dopp i det kalla vattnet kan man få känslan av välbehag. Undersökningar visar att vinterbad främjar hälsan på många olika sätt. Det har bland annat en avslappnande effekt, förbättrar blodcirkulationen och ger ny energi.

Efter invigningstal av Jouko Arvo, vice ordförande i kommunstyrelsen, passade sex personer från resan på att testa den nya anläggningen. Man bytte om i badets omklädningsrum och värmde sedan upp gemensamt. Efter det uppfriskande doppet bjöds alla på semla och varm dryck. Bastun, vid den närliggande golfklubben, användes inte den här gången utan deltagarna återvände till hotellet för ombyte och en god middag. Och så var ännu ett vinterbad invigt i Finland. Den långa traditionen av att ta tillvara mörkret, kylan och det kalla vattnets hälsoeffekter hade fått ännu ett tillskott för att leva vidare och utvecklas. Förutom i Finland finns vinterbadare på olika håll i Europa, speciellt i Ryssland, England, Lettland och Slovakien. Resans deltagare, som bjudits på ett dygn rikt på både upplevelser och kunskap runt vinterbadande, torde ha fått en hel del nytt att packa ner i ryggsäcken. Nya kontakter knöts och planer på vinterbadsanläggningar längs den svenska kusten och vinterturism utvecklades vidare.

 

Johanna Sundin