Dark & Cold

2013-Jan-30Vinterbad vid Kåge båthamn

Över hundratalet människor droppade i söndags in vid Kåge båthamn. Man spanade in den nyuppsågade vaken, inramad med isblock och marsaller, knallade inomhus för att få en introduktion i vinterbadande eller köpte en hamburgare runt hörnet. Det är nog för mycket sagt att solen värmde den här dagen som bjöd på tio minusgrader i luften och en halv grad i vattnet men den höjde stämningen ytterligare med sitt löfte om att våren närmar sig.

Jarkko Enqvist, aktiv i föreningen Dark & Cold som strax också arrangerar Skandinaviskt Mästerskap i vintersimning i Skellefteå, introducerade de trettiotalet badsugna i vinterbadandets ädla konst. Nog för att vi nåtts av både yoga, qigong, slädhundsåkande och mycket annat exotiskt men det torde vara en bit kvar innan det finns en vinterbadsanläggning i varje kommun likt vårt grannland i öster bjuder. För ungefär hälften av söndagens badare var det premiär, spännande och utmanande. Hos de övriga, de med rutin, fanns ett förvånansvärt stort lugn och kanske är det effekterna av tidigare bad som kunde skönjas.

Vid vaken stod Hans Brettschneider, aktiv i Dark & Cold och en av dagens arrangörer, och lotsade omsorgsfullt badarna en i taget ner i vattnet. Det fina samarbetet med Kåge båtklubb fick avgöra platsen för söndagens arrangemang. Där brukar också finnas isbana och skidspår och klubben ordnade för dagen med hamburgergrillning så att vinterbadarna kunde fylla på sin energidepå. Hans, som väl åtminstone de flesta skelleftebor känner till, vann tv- serien Robinson 2009 med utmaningar i ett helt annat klimat än här, ville engagera sig i vinterbadandet och SM- tävlingarna  då han såg det som en bra grej för Skellefteå. Förberedelserna inför tävlingarna har pågått under snart ett år, ett stort arbete läggs ner för att allt ska klaffa. Arbetet passar Hans bra då han gillar utmaningar, vilket också var ett skäl till att han sökte till Robinson- tävlingen. Med sig därifrån fick han en bättre kännedom om sig själv och var plötsligt en offentlig person, en roll han tycker är övervägande positiv.

Ett lag med forna Robinson- deltagare kommer att ställa upp i Skandinaviskt Mästerskap i vintersimning, som Hans hoppas blir ett bra arrangemang för publik, deltagare och media. Rent sportsligt är inte kraven fullt så höga, i bästa fall får han några motståndare i sin åldersklass till skillnad mot förra SM-tävlingen då han var ensam. I år är dock betydligt fler anmälda till tävlingen. Hans har förberett sig genom fem vinterbad hittills den här säsongen och visste alltså väl vad han pratade om när han instruerade badarna i Kåge. Åldrarna bland badarna varierade; äldre, yngre, kvinnor, män och även några barn passade på att testa kliva ned i det isiga vattnet. Uppe igen belönades var och en med en värmande applåd av den förmodligen rätt imponerade publiken. För det var inte alla som vågade, som ville eller som var redo att utmana sig själva. Nästa söndag finns dock en ny chans att känna på havet ute i Kåge, eller för de som blev bitna att upprepa upplevelsen. Hans Brettschneider menar att upplevelsen av vinterbad är unik och ger en riktig kick. På frågan om han föredrar tropisk värme eller kall vinter var svaret inte helt glasklart var han skulle slå upp sin solstol, då båda klimaten har så mycket unikt att erbjuda.

 

Johanna Sundin