Dark & Cold

2013-Jan-24I huvudet på en världsmästare

Anna-Carin Nordin började simma när hon var sex år och simning är fortfarande hennes stora passion i livet. Hon har vunnit SM och VM i vintersimning 2012, har världsrekord på en engelskmil 1609 meter och är klassificerad ’’ ice swimmer ’’och har bara två etapper kvar för att som första kvinna i världen klara Ocean´s Seven. Ocean Seven är en extrem utmaning som innebär långdistanssträckor runt om i olika världshav.

Vad är det som driver henne? Anna-Carin har alltid varit äventyrslysten, även som barn, men på senare år har det blivit mer möjligt att förverkliga drömmar. En förverkligad dröm leder vidare till nya utmaningar och nya drömmar. Hon bygger upp sig själv mentalt genom att förbereda sig noga. När det gäller vintersimning är det viktigt att kroppen får utsättas och vänja sig vid kallt vatten regelbundet före en tävling. Genom att enträget kliva ner i kallvatten och även träna simning inomhus bygger Anna-Carin upp en vetskap om vad hon klarar av och det stärker självförtroendet. Hon har inte hjälp av någon mental tränare utan bygger upp sig själv och med det starka självförtroendet är hon väl rustad inför tävling. Något som bekymrar simmerskan en aning är att hon efter flytt från Stockholm till Hudiksvallstrakten inte har tillgång till någon vak och inte har kunnat förbereda sig som hon önskat inför årets SM i vintersimning i februari i Skellefteå. De lokala idrottsföreningarna och turismföretagarna tycks ännu inte upptäckt vilka möjligheter ett samarbete skulle kunna skapa.

Att kliva ner i kallt vatten är riktigt motbjudande för det flesta, många badar inte ens under den svenska sommaren. Vad får en människa att gång på gång utsätta sig för obehaget?

– Man måste bestämma sig, menar Anna-Carin.

Hon förklarar vidare att det intefungerar att tänka att man ska prova lite och se om det går. Är man väl förberedd då vet man vad man klarar av. Då är det ”bara” att handla därefter. Tankarna är viktiga och ger kraft. En grund i mental träning fick simmerskan när hon läste på Bosön som är en idrottsfolkhögskola på Lidingö. Hon ger vidare ett exempel på när det är tydligt att den med starkast självförtroende vinner en tävling.

– Om två ungdomar ska tävla i simning och den ena tittar på sin kamrat istället för dit den ska, förlorar den i nio fall av tio.

Anna-Carin har följt sin passion i livet och på frågan om hon alltid vetat vad hon vill svarar hon snabbt och självklart ett enkelt Ja. Att förklara hur hon vet vad hon vill är däremot lite knepigare. Det blir inga utsvävningar om att följa sin intuition eller högre makter, simningen har funnits där så självklart och så länge. Däremot förklarar hon det som att uppnådda mål skapar en vilja att förverkliga ytterligare utmaningar. Hon vill klara av Ocean´s Seven, siktar på att bli trefaldig mästare på endurance swim 450 meter i VM i Rovaniemi och VM i Skellefteå 2016 och drömmer om att simma mellan öarna på Hawaii, en plats hon älskar.

Just nu är det dock simhallen i Hudiksvall som får stå för utmaningarna. Anna-Carin håller på och bygger upp barn, ungdoms – och vuxenträning med sikte på tävlingsverksamhet. Några tankar på att sluta stiga upp i ottan och köra de fem milen för att kunna simträna sig själv och andra har hon knappast. På frågan hur hon skulle må om hon skulle sluta simma och delta i simtävlingar svarar hon

– Dåligt, simning är min passion. Jag skulle bli en rätt sur och trist person. Och kanske finns det någon ny liten Anna-Carin där i barnbassängen i Hudiksvall som ser sin tränares entusiasm och glädje och själv börjar drömma om spännande utmaningar med vinter – och havssimning.  Emellanåt torde dock simeleverna få klara sig utan världsmästaren då nya simtävlingar och utmaningar kallar. För Anna-Carin handlar det inte om att segla runt världshaven, utan om att simma. Och på frågan om vad som är viktigast i livet svarar hon enkelt och självklart

– Att min son och jag mår bra.

Johanna Sundin